Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2016

Το φυσικό αέριο επεκτήνεται από το Λαγκαδά μέχρι Βασιλικά και Μηχανιώνα

Επέκταση του δικτύου του φυσικού αερίου σε νέες περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης, όπως σε Λαγκαδά, Κουφάλια, Χαλάστρα, Νέα Μεσήμβρια, Τρίλοφο, Πλαγιάρι, ...
Φίλυρο, Χορτιάτη, Βασιλικά, Μηχανιώνα και Επανομή προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο για την περίοδο 2017-2021 της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης που υποβλήθηκε στη ΡΑΕ. Βάσει του σχεδίου της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, που παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου θα κατασκευαστούν νέα δίκτυα φυσικού αερίου συνολικού μήκους πάνω από 254 χλμ ύψους 32,4 εκατ.ευρώ καλύπτοντας το 70% του πληθυσμού στις περιοχές της άδειας διανομής. Η υλοποίηση του επιχειρησιακό σχεδίου θα καθοριστεί στο τέλος του 2016  και εφόσον ικανοποιούνται μία σειρά από προϋποθέσεις όπως η διασφάλιση της απόδοσης των επενδύσεων σε δίκτυα και συνδέσεις και η διαμόρφωση ανταγωνιστικών τιμολογίων για την υπηρεσία Διανομής.
Παράλληλα, η εταιρεία προετοιμάζεται για την αναμόρφωση της αγοράς φυσικού αερίου μετά την ψήφιση του ν.4336/2015. Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης Βενέτιος Μπούρας, οι ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, στις οποίες συμμετέχει με 49% η ιταλική ΕΝΙ θα προχωρήσουν από κοινού έως την 1/1/2017  στον νομικό και λειτουργικό διαχωρισμό τους ιδρύοντας μία νέα Εταιρεία Διανομής Αερίου, την ΕΔΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας για τις περιοχές Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας και μία νέα Εταιρεία Παροχής Αερίου πανελλαδικής εμβέλειας για τη δραστηριότητα της Προμήθειας. Σύμφωνα, δε, με τον γενικό διευθυντή της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης Federico Regola, στόχος της νέας εταιρείας είναι να προσφέρει άμεσα όχι μόνο φυσικό αέριο αλλά και συνολικά ενεργειακές λύσεις σε νοικοκυριά, εμπορικές επιχειρήσεις και βιομηχανία. Έτσι, μεταξύ άλλων η εταιρεία σχεδιάζει την είσοδό της το 2018 στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας αξιοποιώντας και την τεχνογνωσία της ENI, η οποία στην Ιταλία πουλάει ηλεκτρική ενέργεια σε 3 εκατ. πελάτες.
Σε ό,τι αφορά το επιχειρησιακό πλάνο της ΕΠΑ για το 2016 υλοποιείται η κατασκευή δικτύου σε νέες περιοχές σε Σίνδο και Ιωνία, Νικόπολη, Άνω Περαία και Νέους Επιβάτες καθώς και η επέκταση σε περιοχές, όπου υπάρχει ήδη δίκτυο. Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπονται επενδύσεις ύψους 8,4 εκατ.ευρώ με την κατασκευή 20 χλμ δικτύου χαμηλής πίεσης και 0,18 χλμ δικτύου μέσης πίεσης. Επιπλέον, προβλέπεται η κατασκευή νέων σημείων παροχής και παροχευτικών αγωγών για περισσότερες από 9.000 νέες συνδέσεις στο Δίκτυο Διανομής της εταιρείας.
Όπως ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης Λεωνίδας Μπακούρας, η εταιρεία υπογράφει περισσότερα από 700 συμβόλαια σύνδεσης  το μήνα. Την ίδια στιγμή, μειωμένες κατά περίπου 19% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρσι παρουσιάζονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές φθάνοντας τα 12,3 εκατ.ευρώ. Οι διακοπές παροχής εξαιτίας οφειλών είναι μόλις 4.024 αντιπροσωπεύοντας μόλις το 2% των πελατών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι υψηλά είναι τα ποσοστά ικανοποίησης των πελατών της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, όπως καταγράφηκαν σε έρευνα που πραγματοποίησε η Palmos Analysis για λογαριασμό της εταιρείας. Εννιά στους δέκα πελάτες της ΕΠΑ δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη χρήση φυσικού αερίου και το θεωρούν ασφαλές, ενώ το 96% είναι ικανοποιημένοι από τη διαδικασία σύνδεσης με το δίκτυο φυσικού αερίου.
Δωρεάν τέλη σύνδεσης
Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης ανταποκρινόμενη στην ανάγκη για ευελιξία που επιβάλλουν οι τρέχουσες οικονομικές συνθήκες ανακοίνωσε από τις 01/07/2016 και με ισχύ έως τις 31/12/2016 την παροχή «Δωρεάν Τελών Σύνδεσης» σε όσους επιθυμούν να συνάψουν σύμβαση σύνδεσης και παροχής με το δίκτυο φυσικού αερίου για Αυτόνομη Θέρμανση (σε υπάρχουσα παροχετευτική στήλη ή συστοιχία μετρητών-κατασκευασμένη έως 31/12/2015) - Κεντρική Θέρμανση - Βιοτεχνική  & Επαγγελματική Χρήση.
Παράλληλα με την προσφορά για τα τέλη σύνδεσης και με σκοπό την διευκόλυνση αποπληρωμής του συνολικού κόστους αντικατάστασης του συστήματος θέρμανσης, οι ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και ΕΠΑ Θεσσαλίας ανακοινώνουν την έναρξη χρηματοδότησης από τα τραπεζικά ιδρύματα για τη μετατροπή της εσωτερικής εγκατάστασης.

Η δυνατότητα αυτή αφορά τη χρηματοδότηση του υποψηφίου πελάτη για την κατασκευή της εσωτερικής εγκατάστασης για τη σύνδεση στο δίκτυο φυσικού αερίου. Η συμμετοχή των ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και ΕΠΑ Θεσσαλίας αφορά την πιστοποίηση σύνδεσης με το δίκτυο φυσικού αερίου καθώς και την έκδοση Άδειας Χρήσης με σκοπό την τελική εκταμίευση του εγκεκριμένου ποσού από την Τράπεζα προς το δικαιούχο.

Το προϊόν υπόκειται στους όρους και στις προϋποθέσεις που θέτουν τα τραπεζικά ιδρύματα και στη δράση μπορούν να συμμετέχουν όσοι υπογράψουν σύμβαση σύνδεσης με το δίκτυο φυσικού αερίου αφού πρώτα αξιολογηθεί η σχετική αίτηση από τα κατά τόπους τραπεζικά καταστήματα.

Κατά το 1ο εξάμηνο του 2016, σύμφωνα με τον κ.Μπακούρα, το φυσικό αέριο εξακολουθεί να είναι το πιο οικονομικό, ανταγωνιστικό και ευέλικτο καύσιμο. Ειδικά δε σε σχέση με το 1ο εξάμηνο του 2015 η τιμή του είναι μειωμένη κατά 20% για αυτόνομη, κεντρική θέρμανση και επαγγελματική χρήση.

Ακόμα μεγαλύτερη είναι η μείωση για τη βιομηχανική χρήση, όπου κατά το 1ο εξάμηνο του 2016 είναι σημαντικά φθηνότερο σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2015 σε ποσοστό 35%.

Από την 1η Ιανουαρίου του 2017 αναμένεται περαιτέρω μείωση στην τιμή του φυσικού αερίου, καθώς με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή των Ελλήνων και συγκεκριμένα με την εφαρμογή του Ν. 4389/2016 (ΦΕΚ 94 Α – Άρθρο 61) μειώθηκε ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης για το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται ως καύσιμο θέρμανσης για οικιακή χρήση, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τη διακύμανση των διεθνών τιμών των πετρελαιοειδών. Πρακτικά, αυτό  μεταφράζεται σε όφελος προς τον καταναλωτή σε 5,5 λεπτά ανά κυβικό με βάση τις τρέχουσες τιμές και δεδομένης της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης (με βάση τις ισχύουσες σημερινές τιμές αυξάνεται κατά 6 λεπτά το λίτρο).