Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

Απόσυρση του νομοσχεδίου για τα υποθηκοφυλακεία ζήτησε ομόφωνα το ΔΣ της ΚΕΔΕ έπειτα από εισήγηση του Δημάρχου Λαγκαδά

Το σχέδιο νόμου που αναρτήθηκε προς διαβούλευση από την κυβέρνηση με τίτλο «Σχέδιο νόμου για την αναδιοργάνωση των υποθηκοφυλακείων της χώρας» και ...
προβλέπει τη δημιουργία ενός έμμισθου υποθηκοφυλακείου ανά νομό με έδρα την πρωτεύουσα του νομού, συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ στην Αθήνα, έπειτα από εισήγηση του Δημάρχου Λαγκαδά.
Κατά τη διάρκεια της εισήγησής του ο κ. Καραγιάννης, τόνισε ιδιαίτερα την αναγκαιότητα διατήρησης τόσο του Υποθηκοφυλακείου – Κτηματολογικού Γραφείου Λαγκαδά το οποίο καταλαμβάνει μεγάλη περιφέρεια και εξυπηρετεί πέντε (5) Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Βόλβης και έξι (6) Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Λαγκαδά όσο και του Υποθηκοφυλακείου Σοχού το οποίο εξυπηρετεί όλη τη Δημοτική Ενότητα Σοχού, όλη τη Δημοτική Ενότητα Αρέθουσας του Δήμου Βόλβης και τις Τοπικές Κοινότητες Λοφίσκου και Αρετής του Δήμου Λαγκαδά.
Η απόσταση που θα πρέπει να διανύουν οι κάτοικοι των παραπάνω περιοχών για την εξυπηρέτησή τους, αγγίζει έως και τα 50 χλμ. με συνέπεια την τεράστια ταλαιπωρία τους και την επιβάρυνσή τους με υπέρογκα έξοδα μετακίνησης.
Παράλληλα, η προώθηση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, όπως υπογράμμισε, θα έχει ως άμεση συνέπεια την αποδόμηση των ελάχιστων υπηρεσιών και παροχών που έχουν απομείνει στην επαρχία, οδηγώντας στην εξαθλίωση όσους ζουν και δραστηριοποιούνται επαγγελματικά σε αυτήν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα άμισθα υποθηκοφυλακεία δε δημιουργούν καμία επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό, αντιθέτως λειτουργούν ως εισπράκτορες δημοσίου χρήματος αποδίδοντας στο Δημόσιο δικαιώματα ΤΑΧΔΙΚ, Δημοσίου και ΦΠΑ. Συνεπώς η εμμισθοποίηση των υποθηκοφυλακείων και η συγκέντρωσή τους στην πρωτεύουσα του νομού θα επιβαρύνει τα δημόσια ταμεία και θα υποβάλλει σε τεράστια ταλαιπωρία πολίτες και επαγγελματίες.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ομόφωνα εισηγήθηκε  την απόσυρση του εν λόγω νομοσχεδίου καθώς με τις προβλεπόμενες διατάξεις καταργείται ένας θεσμός που εξυπηρετεί μέχρι σήμερα άμεσα τον πολίτη στον τόπο του χωρίς καμία επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. Αντιθέτως με το νέο καθεστώς και ο κρατικός προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί και οι πολίτες θα ταλαιπωρούνται.
Δείτε στα συνημμένα αρχεία την εισήγηση του Δημάρχου Λαγκαδά και την Απόφαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ