Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2016

ΝΑΤΟ: Ανακοίνωσε επίσημα την έναρξη των επιχειρήσεών του στο Αιγαίο

Σε ισχύ έχουν τεθεί οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα της συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του ...
πως «τα κράτη μέλη του NATO αποσαφήνισαν λεπτομέρειες σχετικά με την επιχείρηση του Συμφώνου στο Αιγαίο με στόχο να μειωθεί η εισροή προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη από τη Μέση Ανατολή».
Διευκρυνίζοντας, ξανά, την αποστολή της νατοϊκής δύναμης είπε ότι «θα συμμετάσχουμε στις διεθνείς προσπάθειες για να αποκόψουμε τις γραμμές παράνομης διακίνησης και παράνομης μετανάστευσης στο Αιγαίο Πέλαγος» προσθέτοντας ότι πλοία του NATO «θα διαβιβάζουν πληροφορίες στα λιμενικά σώματα και σε άλλες εθνικές αρχές της Ελλάδας και της Τουρκίας».
Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, η δύναμη Standing Maritime Group 2 θα εκτελεί καθήκοντα αναγνώρισης, επιτήρησης και παρακολούθησης στην περιοχή και θα βρίσκεται σταθερά σε επαφή με τη FRONTEX.
«Το καθήκον του NATO δεν είναι να αναγκάζει πλεούμενα να γυρίζουν πίσω. Θα διαβιβάζουμε πληροφορίες κρίσιμης σημασίας, ώστε να διευκολύνουμε τις ακτοφυλακές της Ελλάδας και της Τουρκίας, όπως και τη FRONTEX, να εκτελούν την αποστολή τους πιο αποτελεσματικά», πρόσθεσε ο Γ.Γ. του NATO.
Επανέλαβε, επίσης, ότι εάν πλοία της συμμαχίας διασώζουν ανθρώπους από πλοία που κινδυνεύουν στη θάλασσα και έχουν αποπλεύσει από την Τουρκία, θα τους μεταφέρουν στο έδαφος της Τουρκίας.
Ακόμη, ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε πως το NATO θα εντείνει την επιτήρηση των συνόρων Τουρκίας-Συρίας για να βοηθήσει την Άγκυρα στη διαχείριση της κρίσης των προσφύγων.
Δείτε την ανακοίνωση του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ:Χριστίνα Ταρταμπούκα