Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

ΕΛΜΕ-Θ: Το δημόσιο σχολείο "τραυματίζεται" και 20.000 μαθητές μένουν ξεκρέμαστοι

Επί... ποδός βρίσκονται οι καθηγητές στη Θεσσαλονίκη και σε όλη την Ελλάδα για τον «ξαφνικό θάνατο» 46 ειδικοτήτων στα τεχνικά λύκεια, που θα έχει ως αποτέλεσμα να τεθούν σε διαθεσιμότητα περίπου 2.000 εκπαιδευτικοί, ενώ άλλοι 500 θα μεταταχθούν. Περίπου 20.000 μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων θα βρεθούν στο δρόμο, όπως καταγγέλλουν εκπρόσωποι των ΕΛΜΕ-Θ.
 Χθες, Τετάρτη, εκατοντάδες καθηγητές πραγματοποίησαν ...
πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, με αφετηρία το άγαλμα του Βενιζέλου. Η συγκέντρωση διοργανώθηκε από τις ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης, οι οποίες καλούν τους πολίτες να υπερασπίσουν το δημόσιο σχολείο και το δικαίωμα στη μόρφωση για όλα τα παιδιά. Προηγήθηκε συμβολική κατάληψη στα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, στη Σταυρούπολη.
Αναφερόμενη στην κατάργηση των 46 ειδικοτήτων στα τεχνικά λύκεια η πρόεδρος της Δ' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Ελένης Ζυμβρακάκη τόνισε πως το θέμα δεν αφορά μόνο τους καθηγητές, καθώς  20.000 μαθητές θα βρεθούν στο δρόμο. «Μένουν ξεκρέμαστοι οι ίδιοι και οι οικογένειές τους», πρόσθεσε η κ. Ζυμβρακάκη επισημαίνοντας ότι ο εκπαιδευτικός κόσμος συσπειρώνεται και θα βρίσκεται καθημερινά στο δρόμο.

Ανοιχτή συνέλευση μπροστά στο άγαλμα του Βενιζέλου

«Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, διότι θεωρούμε ότι το δημόσιο σχολείο "τραυματίζεται" ανεπανόρθωτα», δήλωσε στο «αgelioforos.gr» ο πρόεδρος της Ε' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Χρήστος Ζαγανίδης. Αύριο, Πέμπτη, στις 10 το πρωί, οι ΕΛΜΕ της πόλης συγκαλούν ανοιχτή συνέλευση, με τη συμμετοχή του κόσμου, μπροστά στο άγαλμα του Βενιζέλου.
Με κεντρικό σύνθημα «Τα σχέδια της κυβέρνησης διαλύουν την παιδεία και τους δημόσιους οργανισμούς, ξεκληρίζουν τους εργαζόμενους – Να σταματήσουμε τις απολύσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα – Να ανατρέψουμε την πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ- ΔΝΤ» οι ΕΛΜΕ κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους το επόμενο διάστημα. Την Παρασκευή 12 Ιουλίου, στις 7 μ.μ., προγραμματίζεται
συγκέντρωση μπροστά στο άγαλμα του Βενιζέλου και πορεία προς το κτίριο της ΕΡΤ3 (Λ. Στρατού).
  Ένταση και χημικά έξω από το υπουργείο Παιδείας
'Eνταση επικράτησε σήμερα, Τετάρτη, στο χώρο το υπουργείου Παιδείας μεταξύ εκπαιδευτικών και ανδρών των ΜΑΤ, όταν διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το υπουργείο, προσπάθησαν να εισβάλουν στο κτίριο.
Εκείνη την ώρα η ηγεσία της ΟΛΜΕ βρίσκονταν σε συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο για το θέμα της κατάργησης των ειδικοτήτων και της διαθεσιμότητας. Ορισμένοι εκπαιδευτικοί κατάφεραν να εισβάλουν τελικά στον χώρο του υπουργείου, αλλά απωθήθηκαν από τους αστυνομικούς, ενώ δέχθηκαν χημικά από τις δυνάμεις των ΜΑΤ.

Σε διαθεσιμότητα 2.000 καθηγητές

Πηγές από το κτίριο του Αμαρουσίου ανέφεραν πως αρχικά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στο πλαίσιο των υποχρεώσεών του, είχε ορίσει τη συμμετοχή του υπουργείου Παιδείας στις «διαθεσιμότητες» σε 7.500 εκπαιδευτικούς.
Ωστόσο, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας υποστήριξε ότι ο ποσοτικός προσδιορισμός των υπό διαθεσιμότητα εκπαιδευτικών δεν μπορεί να προηγείται της αξιολόγησής τους. Έτσι ύστερα από αξιολόγηση 190.000 ατόμων προέκυψε ότι οι εκπαιδευτικοί που είναι δυνατό να τεθούν σε διαθεσιμότητα δεν υπερβαίνουν τις 2.000 σε συγκεκριμένους κλάδους και ειδικότητες.
Τελικά προέκυψαν δύο εναλλακτικά σενάρια διαχείρισης προσωπικού με δεδομένες και τις επικείμενες νομοθετικές αλλαγές σε Γενικό και Τεχνολογικό Λύκειο:
- Σενάριο 1ο: Από τους πλεονάζοντες εκπαιδευτικούς κατά την 30ή Ιουνίου 2013:
α) στις 4.933 κενές οργανικές θέσεις της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στις ειδικότητες Γυμναστών, Πληροφορικής, Γαλλικής Φιλολογίας, Θεατρικών Σπουδών, Μουσικής και Καλλιτεχνικών, υποχρεωτική μετάταξη ισάριθμων υπεραρίθμων εκπαιδευτικών των ιδίων ειδικοτήτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που πλεονάζουν.
β) στις 2.500 κενές οργανικές θέσεις διοικητικών υπαλλήλων κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης της κεντρικής και των περιφερειακών υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας καθώς και των Δημοσίων ΙΕΚ υποχρεωτική μετάταξη υπεραρίθμων εκπαιδευτικών με ισόποση μείωση αποσπάσεων και
γ) διαθεσιμότητα των περίπου 2.000 εκπαιδευτικών που συνεχίζουν να πλεονάζουν.
- Σενάριο 2ο: Από τους πλεονάζοντες εκπαιδευτικούς κατά την 30ή Ιουνίου 2013
α) στις 4.933 κενές οργανικές θέσεις της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στις ειδικότητες Γυμναστών, Πληροφορικής, Γαλλικής Φιλολογίας, Θεατρικών Σπουδών, Μουσικής και Καλλιτεχνικών, υποχρεωτική μετάταξη ισάριθμων υπεραρίθμων εκπαιδευτικών των ιδίων ειδικοτήτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που πλεονάζουν
β) διαθεσιμότητα εκπαιδευτικών που προκύπτουν από τυχόν κατάργηση κλάδων και ειδικοτήτων εφόσον προκριθούν αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα του νέου Τεχνικού Λυκείου και
γ) υποχρεωτική μετάταξη στις 2.500 κενές οργανικές θέσεις Διοικητικών Υπαλλήλων κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης της κεντρικής και των περιφερειακών υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας καθώς και των Δημοσίων ΙΕΚ όσων εκπαιδευτικών συνεχίζουν να πλεονάζουν, με ισόποση μείωση αποσπάσεων, εφόσον είναι κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης και ειδικοτήτων αναγκαίων ή συναφών για τη βελτίωση του διοικητικού έργου.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, επελέγη το δεύτερο σενάριο καθώς επίκεινται σημαντικές αλλαγές στην τεχνική εκπαίδευση της χώρας και πολλές ειδικότητες τους θα καταργηθούν. «Μετά από συγκριτική μελέτη ευρωπαϊκών συστημάτων τεχνικής εκπαίδευσης, μελέτη αναγκών της εγχώριας αγοράς εργασίας και ανάπτυξη περιγραμμάτων επαγγελμάτων εξήχθη το συμπέρασμα ότι τα επαγγέλματα υγείας όπως Βοηθοί Φαρμακείων, Βοηθοί Φυσιοθεραπευτών, Βοηθοί Ακτινολογικών Εργαστηρίων, Βοηθοί Οδοντοτεχνιτών, Βοηθοί Νοσηλευτών, Βοηθοί Ιατρικών και Βιολογικών Εργαστηρίων και Βοηθοί Βρεφονηπιοκόμων του Τομέα Υγείας Πρόνοιας καθώς και επαγγέλματα όπως Γραφικών Τεχνών, Σχεδίασης και Παραγωγής Ενδύματος, Αισθητικής Τέχνης, Κομμωτικής Τέχνης & Αργυροχρυσοχοΐας δεν υπάρχει σκοπιμότητα να παρέχονται από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση» ανέφεραν πηγές από το υπουργείο Παιδείας.
Έτσι καταργούνται 46 ειδικότητες από τις 110 που υπήρχαν συνολικά ως σήμερα και συνεπώς καταργούνται ουσιαστικά 2.500 οργανικές θέσεις της τεχνικής εκπαίδευσης εκ των οποίων οι 2.000 θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και οι υπόλοιποι θα μεταταχθούν. Οι εκπαιδευτικοί κατηγορίας υποχρεωτικής εκπαίδευσης που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα θα αντικατασταθούν σταδιακά με νέους εκπαιδευτικούς αυξημένων προσόντων, όπως τόνισαν από το υπουργείο Παιδείας.

Πηγή : agelioforos.gr