Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

Eurostat: Από τις χαμηλότερες στην ΕΕ οι ελληνικές συντάξεις

Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση του ελληνικού οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών για τα δημοσιονομικά, τα στοιχεία της ...
Eurostat δείχνουν πως οι Έλληνες συνταξιούχοι έχουν τις πιο χαμηλές αποδοχές σε σύγκριση με τους Ευρωπαίους, όπως μεταδίδει το megatv.com. Εξαίρεση αποτελούν οι χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ.
Ειδικότερα, ο Έλληνας συνταξιούχος λαμβάνει κατά μέσο όρο 882 ευρώ και σε αυτό το ποσό υπολογίζεται το σύνολο κύριας και επικουρικής σύνταξης. Στο οικονομικό επιτελείο υπάρχει και μια ακόμα μελέτη που δείχνει ότι η μέση σύνταξη είναι 940 ευρώ. Πιο κοντά στα ελληνικά δεδομένα είναι η Πορτογαλία που εξέρχεται από το μνημόνιο στις αγορές και η μέση σύνταξη φθάνει στα 833 ευρώ.
Στις λεγόμενες ισχυρές οικονομίες οι συντάξεις είναι αρκετά πιο υψηλές. Στην Ισπανία είναι 1.021 ευρώ, στη Γαλλία 1.032, ενώ στη Γερμανία η μέση σύνταξη ανέρχεται σε 1.576 ευρώ για τους άντρες και 1.302 ευρώ για τις γυναίκες.
Μεταξύ των 28 χωρών πιο χαμηλές συντάξεις από την Ελλάδα έχουν οι χώρες της πρώην ανατολικής Ευρώπης: Στην Πολωνία 504 ευρώ, στη Σλοβακία 408 ευρώ και στη Λιθουανία 242 ευρώ.