Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Αστεροειδής ενδέχεται να περάσει πολύ κοντά από τη Γη αύριο

Ένας αστεροειδής με διάμετρο 30 μέτρων πρόκειται να περάσει κοντά από τη Γη, αύριο, 8 Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε η NASA.
Πρόκειται για τον αστεροειδή 2013 TX68, ο οποίος είχε ...
“επισκεφθεί” τη Γη και προς διετίας, περνώντας δίπλα από τον πλανήτη μας, σε απόσταση περίπου 2 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Αυτήν τη φορά, ο 2013 TX68 αναμένεται να περάσει από τη Γη, πλησιάζοντας σε απόσταση περίπου 5 εκατομμυρίων χιλιομέτρων
Ένα υπαρκτό αλλά απομακρυσμένο σενάριο είναι ο συγκεκριμένος αστεροειδής να περάσει από τη Γη σε απόσταση μόλις 24 χιλιάδων χιλιομέτρων.
Σε κάθε περίπτωση, η NASA ενημερώνει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού, καθώς το πέρασμά του θα είναι απολύτως ασφαλές. Αξίζει να αναφερθεί, πάντως, ότι αρχικά, είχε δημιουργηθεί σχετική ανησυχία, καθώς οι πρώτες εκτιμήσεις των επιστημόνων έκαναν λόγο για “αβέβαιη τροχιά” που τον έφερνε ακόμα πιο κοντά στη Γη, αν και ήταν πάντα καθησυχαστικοί.
Γνωρίζαμε ήδη ότι ο αστεροειδής 2013 TX68 θα περνούσε με ασφάλεια από τη Γη, στις αρχές Μαρτίου, αλλά οι επιπρόσθετες πληροφορίες μάς επιτρέπουν να καταλάβουμε καλύτερα την τροχιά του”, δήλωσε σχετικά ο Paul Chodas, επικεφαλής του Κέντρου για τη Μελέτη των Αντικειμένων Κοντά στη Γη της NASA.
Η τροχιά του 2013 ΤΧ68, σύμφωνα με τη NASA - Credit: NASA/JPL-Caltech
Η τροχιά του 2013 ΤΧ68, σύμφωνα με τη NASA - Credit: NASA/JPL-Caltech
Δεν υπάρχει καμία απολύτως ανησυχία σχετικά με αυτόν τον αστεροειδή – εκτός αν κάποιος ενδιαφερόταν να τον δει με τηλεσκόπιο”, πρόσθεσε ο Chodas. “Οι πιθανότητες να τον παρατηρήσει κανείς δεν ήταν αρκετά καλές, ούτως ή άλλως, αλλά τώρα είναι ακόμα χειρότερες, καθώς ο αστεροειδής είναι πιθανό να περάσει όντας ακόμα πιο μακριά”.
Πέραν της καλύτερης κατανόησης της φετινής πορείας του 2013 TX68, χάρη σε νέες παρατηρήσεις τους, οι επιστήμονες μπόρεσαν επίσης να αποκλείσουν την πιθανότητα σύγκρουσής του με τη Γη, για τον επόμενο αιώνα. Η προηγούμενη ενημέρωση έκανε, αντιθέτως, λόγο για ενδεχόμενο σύγκρουσης το 2017, με τις πιθανότητες να υπολογίζονται, τότε, σε 1 στις 250 εκατομμύρια.
Σε περίπτωση που ο 2013 TX68 συγκρουόταν με τον πλανήτη μας και με δεδομένο το μέγεθός του, υπολογίζεται ότι θα μπορούσε να απελευθερώσει ενέργεια διπλάσια από εκείνη που προέκυψε από την είσοδο αστεροειδή στη γήινη ατμόσφαιρα πάνω από το Τσελιάμπνισκ, το 2013. Το μετέωρο του Τσελιάμπνισκ είχε προκαλέσει ζημιές σε πάνω από 7000 κτίρια και περίπου 1500 τραυματισμούς.
Αστεροειδής ενδέχεται να περάσει πολύ κοντά από τη Γη αύριο
Το γεγονός ότι ο 2013 TX68, όπως φανερώνει το όνομά του, ανακαλύφθηκε μόλις το 2013, λίγο πριν την πρώτη προσέγγισή του, μπορεί να γεννά ανησυχίες, ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι σήμερα, δεκάδες διαστημικά προγράμματα είναι ταγμένα στην αποστολή εντοπισμού πιθανά επικίνδυνων αστεροειδών και κομητών και προστασίας του πλανήτη από πιθανές συγκρούσεις.
Χαρακτηριστικά, αυτήν τη στιγμή, γνωρίζουμε ότι από τις 7 έως τις 12 Μαρτίου, 5 αστεροειδής θα περάσουν σε απόσταση λιγότερη των 7,5 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη -συμπεριλαμβανομένου του 2013 TX68. Το κατά πόσο αυτά τα περάσματα αναφέρονται στον Τύπο έχει να κάνει, μάλλον, με το κατά πόσο ήταν γνωστά αρκετό καιρό πριν ή όχι.
Άλλωστε, η καθησυχαστική πραγματικότητα είναι ότι πολύ σπάνια "συναντήσεις" με τέτοια σώματα θα κάνουν πραγματική ζημιά. Περίπου μία φορά κάθε 100 χρόνια, συγκεκριμένα. Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες που παρακολουθούν τα Αντικείμενα Κοντά στη Γη, δουλεύουν συνεχώς ώστε να είναι προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο ενός πραγματικά ανησυχητικού συμβάντος.
pathfinder.gr