Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Τέλος τραπεζικών συναλλαγών ζήτησε ξανά η κυβέρνηση

Το σχέδιο για την επιβολή φόρου τραπεζικών συναλλαγών 1 τοις χιλίοις επανέφερε και πάλι στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές η κυβέρνηση, για να αποφύγει άλλα ...
επώδυνα νέα μέτρα προκειμένου να καλύψει τις «τρύπες» στο δημοσιονομικό και στο ασφαλιστικό, τα οποία μπαίνουν σήμερα επιτακτικά στο τραπέζι των επαφών που θα έχουν οι κ.κ. Τσακαλώτος και Κατρούγκαλος με τους επικεφαλής των θεσμών.
Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Να εισπράξει ένα μεγαλοπρεπές «όχι» από την Τρόικα και κυρίως από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Είναι η τρίτη φορά που το οικονομικό επιτελείο προσέρχεται με αυτή την πρόταση στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και είναι η τρίτη φορά που την απορρίπτουν οι θεσμοί, στη λογική ότι η επιβολή ενός τέτοιου μέτρου θα ήταν ό,τι χειρότερο για το τραπεζικό σύστημα. Τη στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση προωθεί μέτρα για να καταστεί υποχρεωτική από φέτος η χρήση των τραπεζικών πληρωμών, θα αποτελούσε και «χτύπημα κάτω από τη μέση» για τους πολίτες που θα αναγκάζονταν σε ένα έμμεσο χαράτσι για όλες σχεδόν τις συναλλαγές τους με τις τράπεζες. Αν δηλαδή όλα τα εισοδήματα που μπαίνουν στις τράπεζες «κουρεύονταν» κατά 0,1% και στη συνέχεια όλες οι πληρωμές (ύψους 300 ευρώ και άνω σύμφωνα με το σχέδιο) δέχονταν και επιπλέον φόρο 0,1% τότε το μέτρο θα έπληττε αδιακρίτως όλους όσους συναλλάσσονται με τις τράπεζες, ενώ θα λειτουργούσε σαν αντικίνητρο για την επιστροφή στις τράπεζες των χρημάτων που βρίσκονται «στα στρώματα» των πολιτών.
Το μέτρο εκτιμάται ότι θα μπορούσε να αποδώσει περισσότερα από 300 εκατομμύρια ευρώ και θα διευκόλυνε την προσπάθεια της κυβέρνησης να εξασφαλίσει πόρους για να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, επιτυγχάνοντας εξοικονομήσεις 1% του ΑΕΠ (περίπου 1,8 δισ. ευρώ) από το ασφαλιστικό, 1% του ΑΕΠ από τη φορολογία εισοδήματος και 1% από λοιπές πηγές -μεταξύ των οποίων μέτρα τα οποία προβλέπονται ήδη στο Μνημόνιο αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί όπως περικοπές αμυντικών δαπανών 400 εκατ. ευρώ, 100 εκατ. ευρώ από τα VLT's του ΟΠΑΠ και άλλα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι έχει πέσει ακόμα και πρόταση αύξησης των φορολογικών επιβαρύνσεων για τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο πάντως επικρατεί αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας, ίσως και έως τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας. Αν θα επιτευχθεί αυτό, θα κριθεί όπως εκτιμούν την Παρασκευή.
Σήμερα πάντως, στο πλαίσιο της συζήτησης για το δημοσιονομικό, η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει βελτιωμένη πρόταση για τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος. Στόχος της είναι να περισώσει ό,τι μπορεί από το αφορολόγητο, το οποίο οι δανειστές θέλουν να μειωθεί από τα 9.550 ευρώ στα 7.000-8.000 ευρώ και με μείωση της ισχύουσας έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ στα 1.700-1.800 ή και ακόμα χαμηλότερα.
Σήμερα θα τεθούν επί τάπητος και οι συντελεστές της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος μισθωτών-συνταξιούχων-αγροτών όπου η βασική διαφοροποίηση μέχρι σήμερα είναι στους συντελεστές 32% και 42%. Η κυβέρνηση επιθυμούσε να κατέβει ο συντελεστής 42% στα 30.000 ευρώ, αλλά οι δανειστές ζητούν το 42% να ξεκινά στα 42.000 ευρώ εισοδήματος και να φτάνει ως τα 65.000 (οπότε επιβάλλεται 50%).
Στη βάση αυτή εξετάζεται και ο συντελεστής 32% να ξεκινά στα 22.000 ευρώ ( αντί 25.000 ευρώ σήμερα), μεταφέροντας μεγάλα βάρη σε χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια.
protothema.gr