Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Κάτοικοι Ζαγκλιβερίου Λαγκαδά: «Όχι» στη διάλυση του Κέντρου Υγείας


Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία και στον διοικητή της Δ’ ΔΥΠΕ Στρατή Πλωμαρίτη πραγματοποίησαν σήμερα περισσότεροι από 400 κάτοικοι της κοινότητας Ζαγκλιβερίου και εργαζόμενοι στο Κέντρο Υγείας της ...
περιοχής, με επικεφαλής τον δήμαρχο Λαγκαδά Γιάννη Καραγιάννη.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για τα χρόνια προβλήματα στο Κέντρο Υγείας, που, όπως τονίζουν, αντί να επιλύονται αυξάνονται. Συγκεκριμένα, το μικροβιολογικό εργαστήριο σταμάτησε να λειτουργεί από τον Δεκέμβριο του 2014. Δεν έχουν ακτινολογικό εργαστήριο εδώ και ενάμιση χρόνο. Το ασθενοφόρο του Κ.Υ. λειτουργεί μόνον σε μία από τις τρεις βάρδιες. 

Παράλληλα, δεν υπάρχει το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό, ενώ σοβαρές είναι οι ελλείψεις στον βασικό υλικοτεχνικό εξοπλισμό του Κέντρου. Μάλιστα, όπως κατήγγειλαν κάτοικοι και εργαζόμενοι, ενώ εκκρεμούν όλα τα παραπάνω, δέχτηκαν νέο πλήγμα από τον περασμένο Δεκέμβριο με τη μετακίνηση των δύο παιδιάτρων από το Κ.Υ. από το Ζαγκλιβέρι στο νοσοκομείο του Κιλκίς. 

Επίσης, από τις αρχές Φεβρουαρίου έγινε περικοπή ωρών εργασίας στο προσωπικό καθαριότητας, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε διακοπή εργασίας η μία από τις τρεις καθαρίστριες του συνεργείου καθαρισμού. Τέλος, κατηγορούν την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για την πρόσφατη απόφασή της, σύμφωνα με την οποία οι γενικοί γιατροί των Κ.Υ. θα καλούνται να εφημερεύουν στα νοσοκομεία, ερμηνεύοντας αυτήν την κίνηση ως ουσιαστική και τελεία υποβάθμιση του Κ.Υ.

Κάτοικοι και εργαζόμενοι που επισκέφθηκαν το γραφείο του διοικητή της Δ’ ΔΥΠΕ, τον κατηγόρησαν για εμπαιγμό και κοροϊδία. Του ανέφεραν αναλυτικά τα προβλήματα, για τα οποία, όπως του υπενθύμισαν, εκτός του γεγονότος ότι τα γνωρίζει πολύ καλά, ο ίδιος είχε δεσμευτεί για την επίλυσή τους. 

Εκπρόσωπος των εργαζομένων του Κέντρου Υγείας απευθυνόμενος στον διοικητή της 4ης ΔΥΠΕ του είπε χαρακτηριστικά: «Κάθε φορά που ερχόμαστε εδώ τα ίδια μας λέτε. Πως έχουμε δίκιο και πως είστε μαζί μας. Αλλά δεν προχωράει τίποτα. Αντί να διορθωθούν, οι καταστάσεις χειροτερεύουν».

Ο κ. Πλωμαρίτης από τη μεριά του επιχείρησε να αιτιολογήσει την όλη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και ξεκαθάρισε: «Διορισμοί για να καλύψουν όλα τα κενά δεν θα γίνουν. Είναι 2.500 άτομα -ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό- για να καλυφθεί όλη η ελληνική επικράτεια. Εμείς ως 4η ΔΥΠΕ θα πάρουμε 70 γιατρούς για όλα τα νοσοκομεία της περιφέρειας μας. Αυτά είναι. Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις. Δεν είμαι υπερήφανος που το λέω, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτή είναι η πολιτική».

Σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης υπογράμμισε: «Έχουμε τουλάχιστον έναν χρόνο που προσπαθούμε να δώσουμε λύση στο θέμα. Υπάρχει μεν διάθεση, αλλά πρέπει να δοθεί λύση. Η σημερινή είναι η έκφραση της έντονης διαμαρτυρίας μας, για την κατάσταση στο Κ.Υ. που πλέον υπολειτουργεί. Εξυπηρετεί εκτός από το Ζαγκλιβέρι και τις δημοτικές ενότητες Κορώνειας και Καλλινδοίων. Η δική μας παρουσία ως δήμου είναι συμβολική. Πρέπει να λυθεί το θέμα».

Για το προσφυγικό

Ο δήμαρχος Λαγκαδά προέταξε τις αποφάσεις που έχουν λάβει οι αυτοδιοικητικοί, με την πάγια θέση της αυτοδιοίκησης. Δηλαδή, πρώτα ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, συζήτηση για το θέμα και μετά λήψη αποφάσεων. «Αυτό το οποίο γίνεται στο μεταναστευτικό θεωρώ πως είναι λάθος. Ο τρόπος με τον οποίο πρώτα αποφασίζει η κυβέρνηση και μετά ανακοινώνει τις αποφάσεις της στους δήμους, για μας δεν είναι ο ενδεδειγμένος. Να υπάρξει ενιαίο συντονιστικό όργανο, να γίνει συνεννόηση με τους δημάρχους, να συμμετέχουν οι δήμαρχοι στο συντονιστικό όργανο και μέσα από εκεί να λαμβάνονται οι αποφάσεις. Αυτό που γίνεται είναι ''αιφνιδιασμός''. Σήμερα δεν αφορά στον δήμο μας, ωστόσο αύριο μπορεί να υπάρξει μία απόφαση για τον Δήμο Λαγκαδά» επεσήμανε και κατέληξε: «Οι δήμοι συνεισφέρουν ό,τι και όσο μπορούν στο ανθρωπιστικό κομμάτι του προσφυγικού. Αλλά στο θέμα της χωροθέτησης έχουμε άποψη και γνώμη».













zougla.gr