Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

''Ψαλίδι'' σε εφάπαξ, επικουρικές και εθνική σύνταξη θέλουν οι δανειστές

Μειώσεις σε εφάπαξ, επικουρικές, υψηλές συντάξεις, ποσοστά αναπλήρωσης, αλλά και χαμηλότερη εθνική σύνταξη πρόκειται να απαιτήσουν οι εκπρόσωποι των ...
θεσμών που αναμένεται να φτάσουν σήμερα στην Αθήνα.
Σύμφωνα με το iefimerida.gr,μάλιστα, η κυβέρνηση πρόκειται να υποχωρήσει και να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις με αντάλλαγμα την προστασία των κύριων συντάξεων, ενώ ακόμα και αν και εκεί η κατάσταση αποδειχτεί δύσκολη, θα αντιπροτείνει μία παρέμβαση στις κύριες άνω των 1.200 ευρώ.
Τα θέματα της διαπραγμάτευσης και οι περικοπές:
Επικουρικές: Η απάντηση των δανειστών στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα, είναι αυτή που θα κρίνει το μέγεθςο τω περικοπών στις επικουρικές.
Έτσι στην περίπτωση που η μείωση γίνει κλιμακωτά στις συντάξεις άνω των 170 ευρώ από 2% έως 20%, η απόδοση ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ. Αν εξοικονομηθούν επιπλέον 250 εκατ. ευρώ από την αύξηση της εισφοράς 1%, θα καλυφθεί το έλλειμμα του ταμείου που ανέρχεται σε 600 εκατ. ευρώ.
Εφάπαξ: Μείωση στο εφάπαξ από 10% που είχε αρχικά υπολογιστεί σε 40% πρόκειται να ζητήσουν σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές κάτι που σημαίνει ότι περίπου 45.000 συνταξιούχοι που περιμένουν να πληρωθούν από το Σεπτέμβριο του 2013 δε θα πάρουν πίσω ούτε τις εισφορές που έχουν καταβάλει.
Ποσοστά αναπλήρωσης: Η ανταποδοτική σχέση ανάμεσα στις εισφορές και τις παροχές όπως αποτυπώνονται στους σχετικούς πίνακες που έλαβαν από την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και δείχνουν την εξέλιξη της συνταξιοδοτικής παροχής απασχόλησε ιδιαίτερα τους δανειστές που προχώρησαν σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις. Έτσι οι δανειστές αναμένεται να ζητήσουν μείωση των συντελεστών για τις νέες συντάξεις που θα κυμαίνεται περίπου στο 0,70% για τα πρώτα 15 έτη από το 0,80. Αυτό σημαίνει περαιτέρω μείωση των συντάξεων που κυμαίνονται από 475- 560 ευρώ, στην περίπτωση που μειωθούν και οι υψηλοί συντελεστές 66%-80% βάσει των οποίων υπολογίζονται οι συντάξεις των χαμηλόμισθων κάτω των 800 ευρώ με 15- 25 έτη ασφάλισης.
Υψηλές συντάξεις: Οποιαδήποτε σύνταξη που ξεπερνάει τα 2.000 ευρώ μικτά αποτελεί κόκκινη σημαία για τους δανειστές. Όσον αφορά στις πολλαπλές συντάξεις, το επικρατέστερο σενάριο θέλει το πλαφόν να συρρικνώνεται δραστικά στα 2.400 -2.500 ευρώ τουλάχιστον από 3.680 ευρώ που ισχύει σήμερα. Στο νομοσχέδιο Κατρούγκαλου το πλαφόν για τις πολλαπλές συντάξεις είναι στα 3.088 ευρώ καθαρά ενώ το πλαφόν για τη μία κύρια σύνταξη ορίζεται στα 2.304 ευρώ από 2.773 ευρώ που είναι σήμερα. Μειώσεις πιθανότατα θα δουν και οι συνταξιούχοι από ΔΕΚΟ και ΤΕΒΕ καθώς μετά την συμφωνία για επανυπολογισμό των συντάξεων αναμένεται να εμφανιστεί μία «προσωπική διαφορά» πάνω από 200-300 ευρώ.
Εθνική σύνταξη: Μείωση της σύνταξης από τα 384 ευρώ στα 320 ζητούν οι δανειστές οι οποίοι επιμένουν να καταβάλλεται με εισοδηματικά κριτήρια μετά από 20 χρόνια ασφάλισης αντί για 15 που προτείνει το νομοσχέδιο. Άλλη πρόταση θέλει το ποσό της εθνικής σύνταξης να κατέβει στα 330-350 ευρώ για όσους συμπληρώνουν από 15 έως 20 έτη ασφάλισης.
Μέρισμα: Η μείωση του μερίσματος για 280.000 συνταξιούχους του δημοσίου έχει κλειδώσει στο 32,47 %.
Επανυπολογισμός καταβαλλόμενων συντάξεων: Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να επανυπολογιστούν οι συντάξεις με βάση το μέσο όρο των αποδοχών του ασφαλιστικού βίου από το 2002 και μετά ( υπάρχει πλήρης μηχανογράφηση τουλάχιστον στο ΙΚΑ).