Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Επί ποδός και ο Λαγκαδάς στη δημιουργία κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων

Την ώρα που τα σύνορα στην Ειδομένη κλείνουν, αυξάνοντας τις ανάγκες φιλοξενίας προσφύγων, και ενώ η κυβέρνηση αναζητά επειγόντως νέους χώρους για τον πληθυσμό που έχει εγκλωβιστεί, στην Πέλλα και στον Λαγκαδά κάτοικοι  ...
ξεσηκώνονται, αντιδρώντας σθεναρά στη δημιουργία νέων κέντρων μετεγκατάστασης. Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας διαμηνύει ωστόσο ότι η χώρα έχει καθήκον να φτιάξει άμεσα προσωρινούς χώρους φιλοξενίας και να τακτοποιήσει αυτούς τους ανθρώπους, για να πάψουν να γυρίζουν στους δρόμους.
Στον δήμο Πέλλας, όπου αρχικά είχε επιλεγεί για κέντρο φιλοξενίας προσφύγων το στρατόπεδο «Φιλιππάκου» στα Γιαννιτσά αλλά στην πορεία ακυρώθηκε λόγω και των επεισοδίων το περασμένο Σαββατοκύριακο, εκδηλώνονται από χθες νέες αντιδράσεις, αυτή τη φορά στα Άθυρα. Η απόφαση για δημιουργία καταυλισμού 3.000 προσφύγων στην περιοχή προκάλεσε την οργίλη αντίδραση των κατοίκων, οι οποίοι με σκαπτικά μηχανήματα και τρακτέρ κατέλαβαν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη τον χώρο όπου πρόκειται να στηθούν σκηνές.
Τον χώρο υπέδειξε ο δήμος Πέλλας, ενώ το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να δημιουργηθεί σε έκταση 100 στρεμμάτων, ανάμεσα στα Άθυρα και τον Άγιο Πέτρο, χώρος προσωρινής εγκατάστασης προσφύγων. 
Ο δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος λίγες ώρες μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου επισκέφθηκε το χωριό για να ενημερώσει τους κατοίκους, οι οποίοι όμως τον αποδοκίμασαν και επιχείρησαν να τον προπηλακίσουν. Δήλωσαν μάλιστα ότι δεν θα κάνουν πίσω και πως θα εμποδίσουν με κάθε τρόπο τις εργασίες για τη διαμόρφωση του χώρου.
Η απόφαση παρ’ όλα αυτά θεωρείται ειλημμένη, αφού χθες το πρωί μετέβησαν στον χώρο του υπό διαμόρφωση καταυλισμού αξιωματικοί του στρατού για επιθεώρηση, παρουσία δυνάμεων της αστυνομίας.
Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις των κατοίκων ο δήμαρχος Πέλλας τόνισε στη «Μ» πως «αυτοί που δεν μπορούν να αντιληφθούν πως χρειάζεται να βοηθήσουμε την εθνική προσπάθεια της χώρας για την επίλυση του προσφυγικού αντιδρούν άνευ ουσίας και επιχειρημάτων». Σημείωσε ακόμη ότι οι κάτοικοι στα Άθυρα συνεχίζουν να εναντιώνονται και ότι χθες μπλόκαραν την προσπάθεια του στρατού να στήσει τις πρώτες σκηνές στον χώρο. Ανέφερε μάλιστα ότι στον χώρο του καταυλισμού προγραμματίζεται να στηθούν 450 σκηνές, χωρητικότητας 6 ατόμων η καθεμία, ενώ υπολογίζεται να φιλοξενηθούν σταδιακά έως και 3.000 πρόσφυγες.
«Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά και πρέπει να βρούμε λύσεις όλοι μας στον βαθμό που μας αναλογεί. Κάποιοι θα πρέπει να ξέρουν όμως ότι πολλές φορές χρειάζεται να πάρει κανείς δύσκολες, τολμηρές και γενναίες αποφάσεις», υπογράμμισε ο κ. Στάμκος. 
Επί ποδός και ο Λαγκαδάς
Επί ποδός βρίσκονται τις τελευταίες μέρες δήμος και κάτοικοι του Λαγκαδά, με αφορμή τα σενάρια που θέλουν να σχεδιάζεται κέντρο μετεγκατάστασης προσφύγων στην περιοχή, και συγκεκριμένα σε ένα από τα τρία στρατόπεδα που υπάρχουν στην πόλη του Λαγκαδά, στα Λαγκαδίκια και στην Άσσηρο.
Χθες ο δήμαρχος Γιάννης Καραγιάννης ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο στη διάρκεια συνεδρίασής του, καθώς και τους πολίτες που παραβρέθηκαν, διαμηνύοντας πως η κυβέρνηση θα πρέπει να θεωρεί δεδομένη την άρνηση του δήμου και της τοπικής κοινωνίας μπροστά σ’ αυτό το ενδεχόμενο. 
Ο ίδιος μιλώντας στη «Μ» δήλωσε ενοχλημένος και αγανακτισμένος καθώς, όπως είπε, κανείς από την κυβέρνηση δεν μπήκε στον κόπο να τον ενημερώσει. «Θα πρέπει να θεωρούν δεδομένη την άρνηση του δήμου στη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στην περιοχή μας. Αιφνιδιαστήκαμε κι εμείς δυσάρεστα από τις διαρροές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Δεν θα μπούμε όμως στη λογική της κολοκυθιάς μεταξύ των δήμων», τόνισε ο δήμαρχος και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση έχει στα χέρια της την ομόφωνη απόφαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) για τους χώρους στους οποίους μπορούν να δημιουργηθούν κέντρα φιλοξενίας. «Ας αποφασίσει λοιπόν μεταξύ αυτών και ας σταματήσει να προχωρά σε μονομερείς ενέργειες στην περιοχή μας, διαφορετικά θα μας βρει απέναντί της», σχολίασε ο κ. Καραγιάννης. 
Παρεξηγήθηκε ο Υπουργός…
Στο μεταξύ, παρά τις σαφείς του δηλώσεις στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ ότι η Ειδομένη θα κλείσει τελείως και ότι η Ελλάδα θα γίνει χώρα μετεγκατάστασης, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας τόνισε χθες ότι αυτά που είπε στους δημάρχους παρερμηνεύτηκαν. 
Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Μουζάλας δεν φάνηκε ότι διαφοροποιείται, καθώς είπε ότι οι πρόσφυγες θα μείνουν στους χώρους προσωρινής εγκατάστασης για όσο χρόνο χρειάζεται και ότι ο σχεδιασμός γίνεται σαν να είναι κλειστό το σύνορο.
«Αυτό μας βάζει σε μια άλλη φάση. Από εκεί που ήμασταν χώρα διέλευσης, αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα. Έχουμε καθήκον να τους τακτοποιήσουμε, να πάψουν να γυρίζουν στους δρόμους. Να φτιάξουμε πολύ προσωρινούς χώρους εγκατάστασης», τόνισε χαρακτηριστικά.
Διευκρίνισε μάλιστα ότι υπάρχει ένας ακόμη σχεδιασμός για χώρους με πολύ καλύτερες συνθήκες, ώστε οι πρόσφυγες να μείνουν όσο χρειάζεται, μέχρι τη στιγμή της μετεγκατάστασης στην Ευρώπη.
Ο αρμόδιος υπουργός προέβλεψε ότι η ροή προσφύγων με κλειστά τα σύνορα θα μειωθεί, με βάση και τη διεθνή εμπειρία. Τόνισε ότι δεν γνωρίζει πόσους μετανάστες μπορεί να αντέξει η Ελλάδα, αλλά θεωρεί ότι θα είναι λιγότεροι από 150.000.
Έκκληση του Ερυθρού Σταυρού για βοήθεια στα Διαβατά 
Έκκληση για δωρεά παιδικών καροτσιών και συγκέντρωση ανθρωπιστικού υλικού για τους πρόσφυγες απευθύνει το Περιφερειακό Τμήμα Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Θεσσαλονίκης.
Τα παιδικά καροτσάκια είναι απολύτως απαραίτητα για να καλυφθούν οι ανάγκες των οικογενειών των προσφύγων κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην ουδέτερη ζώνη των ελληνοσκοπιανών συνόρων στην Ειδομένη, καθώς και στο Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων Διαβατών.
Όσο για τα είδη πρώτης ανάγκης, γίνεται έκκληση να συγκεντρωθούν τρόφιμα μακράς διάρκειας, είδη προσωπικής υγιεινής και υγειονομικό υλικό, καθώς έχουν πολλαπλασιαστεί οι ανάγκες των χιλιάδων προσφύγων. Η συγκέντρωση της ανθρωπιστικής βοήθειας πραγματοποιείται στο κτίριο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στο λιμάνι, επί της οδού Κουντουριώτου 10, στη Θεσσαλονίκη, τις καθημερινές από τις 8.30 το πρωί έως τις 2.30 το μεσημέρι.
Πορτοκάλια από τους εργαζομένους στις λαϊκές
Δύο τόνους πορτοκαλιών θα παραδώσουν στο στρατόπεδο των Διαβατών, εκεί όπου φιλοξενούνται οι πρόσφυγες, οι εργαζόμενοι στις λαϊκές αγορές.
Ειδικότερα, το Σωματείο Παραγωγών, Επαγγελματιών, Μικροπωλητών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης «Η ομόνοια» και το Σωματείο Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης «Η πρόοδος», σε συνεργασία με τον περιφερειακό σύμβουλο της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και εντεταλμένο για θέματα λαϊκών αγορών Μιχάλη Χριστόπουλο, θα βρεθούν σήμερα στις 11 στον χώρο του στρατοπέδου.
Κοντά και ο Δήμος Παύλου Μελά
Ο δήμος Παύλου Μελά καλεί τη σχολική κοινότητα, εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς και κηδεμόνες, να ανταποκριθούν άμεσα σε συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τα προσφυγόπουλα του Κέντρου Μετεγκατάστασης των Διαβατών. Εκτός από τρόφιμα άμεσης κατανάλωσης, οι πολίτες μπορούν να προσφέρουν και πλαστικά πιρούνια - κουτάλια, ποτήρια μίας χρήσης (για κρύα και ζεστά ροφήματα), σακούλες σκουπιδιών μεγάλες, σκούπες - φαράσια - σφουγγαρίστρες, χλωρίνες, γάντια μίας χρήσης (μεσαίο και μεγάλο μέγεθος), μπάλες ποδοσφαίρου και βόλεϊ, μπαταρίες (τύπου AAA), διάφανες κολλητικές ταινίες, μεγάλες επαγγελματικές κατσαρόλες, ζάχαρη, ατομικούς χυμούς.
Όλα τα είδη θα συγκεντρώνονται στα σχολεία και σε συνεργασία με υπηρεσίες του δήμου θα συλλέγονται και στη συνέχεια θα μεταφέρονται στο Κέντρο των Διαβατών. Η συλλογή αρχίζει από σήμερα, ενώ πληροφορίες μπορούν να πάρουν οι ενδιαφερόμενοι στα τηλ. 2313-302832, 2313-30293
ΕΣΕΕ: Διαθέτει 50.000 ευρώ για αγορά τροφίμων
Στην πρωτοβουλία της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή για τη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης που θα δοθούν στους πρόσφυγες συμμετέχει ο εμπορικός κόσμος. Η ελληνική Συνομοσπονδία Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου (ΕΣΕΕ) αποφάσισε να διαθέσει 50.000 ευρώ σε 23 εμπορικούς συλλόγους των περιοχών όπου σημειώνονται αυξημένες προσφυγικές ροές και συγκεντρώσεις σε hot spots, για την αγορά προϊόντων αποκλειστικά από τις τοπικές αγορές της περιοχής τους και από καταστήματα μέλη τους. Μεταξύ των 23 εμπορικών συλλόγων περιλαμβάνονται τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, η Θεσσαλονίκη, η Βέροια, η Έδεσσα, η Καβάλα, η Κοζάνη και το Κιλκίς. Τα σχετικά τιμολόγια που θα εκδοθούν θα εξοφληθούν απευθείας από την ΕΣΕΕ. 
Επιπλέον, η ΕΣΕΕ θα λειτουργήσει ως πανελλαδικός συντονιστής για όσες εμπορικές επιχειρήσεις επιθυμούν να προχωρήσουν σε δωρεές προϊόντων, ενώ μέσω της ειδικής υπηρεσίας των ΕΛΤΑ θα προωθούνται χωρίς κόστος μεταφοράς, απευθείας στα σημεία διέλευσης και συγκέντρωσης των προσφύγων. Παράλληλα, αναμένεται η επισημοποίηση από το υπουργείο Οικονομικών της εξαγγελίας της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή για την απαλλαγή των δωρεών από τον ΦΠΑ.
Τα είδη πρώτης ανάγκης που χρειάζονται, σύμφωνα με τη γενική γραμματεία Καταναλωτή, είναι: κρουασάν, χυμοί σε ατομική συσκευασία, μπισκότα, φρυγανιές, γάλα εβαπορέ, γάλα βρεφικό, παστεριωμένο γάλα 1lt μακράς διάρκειας σε χάρτινη συσκευασία που να διατηρείται εκτός ψυγείου (όχι εβαπορέ), βρεφικά γάλατα σε σκόνη, φρυγανιές, μπισκότα, μέλι και μαρμελάδες (σε ατομικές μερίδες), τσάι (σε φακελάκια), παπούτσια αθλητικά Νo 40-43, μωρομάντιλα, πάνες, σαμπουάν και υγρό σαπούνι σε μικρές συσκευασίες ή επαγγελματικές μαζί με μικρά πλαστικά μπουκαλάκια, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, σερβιέτες, ξυραφάκια μιας χρήσης, βραστήρες επαγγελματικοί, πλαστικά ποτήρια, πιάτα, πιρούνια και θερμικά ποτήρια, νερό σε συσκευασία των 500ml και πετσέτες προσώπου.
 «Είμαστε άνθρωποι, βοηθάμε»
Με σύνθημα «Είναι άνθρωποι. Είμαστε άνθρωποι, βοηθάμε», τα μέλη του συνδέσμου κατοίκων συνοικισμού Κωνσταντινουπολιτών και οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων του 3ου και του 105ου δημοτικού σχολείου, καθώς και του 2ου γυμνασίου και 2ου λυκείου Πυλαίας, συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες. Η συγκέντρωση των ειδών γίνεται στο 7ο νηπιαγωγείο Πυλαίας (οδός Βυσβίζη), στο 3ο δημοτικό Πυλαίας (οδός Σεφέρη), στο 105ο δημοτικό Θεσσαλονίκης (οδός Σπανού), στο 2ο γυμνάσιο Πυλαίας (οδός Βυσβίζη) και στο 2ο λύκειο Πυλαίας (οδός Βυσβίζη).
Τα είδη που απαιτούνται είναι προσωπικής υγιεινής (οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, σερβιέτες, σαπούνια κ.ά.), βρεφικό γάλα (σε σκόνη και σε κονσέρβα), βρεφικές κρέμες, πάνες, μωρομάντιλα, σιρόπι Algofren - Depon, παιδικές τροφές μακράς διάρκειας (μπισκότα, κρουασάν κ.ά.), είδη ένδυσης και υπόδησης, ιδίως για παιδιά. 
makthes.gr