Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Πλούσιο σε αποκριάτικες εκδηλώσεις και τοπικά έθιμα το τριήμερο στο Δήμο Λαγκαδά

Με πολλές εκδηλώσεις και αναβίωση μοναδικών εθίμων του τόπου μας, ανοίγει το τελευταίο τριήμερο της αποκριάς στον Δήμο Λαγκαδά.
Το Σαββάτο 12 Μαρτίου στις ...
18:00 στην κεντρική πλατεία Αγίου Γεωργίου Σοχού, αναβιώνει το έθιμο «ΡΟΥΜΠΑ». Συνοδεία ζουρνάδων το νυφικό του γάμου μεταφέρεται από το σπίτι του γαμπρού στο σπίτι της νύφης και οι επισκέπτες “χαρεύουν” παραδοσιακά με χάλκινα και ζουρνάδες.
Στις 20:00 οι εκδηλώσεις συνεχίζονται με το άναμμα της πυράς στις γειτονιές του Σοχού. Σύμφωνα με το έθιμο «ΖΑΠΟΥΣ» στήνονται εστίες φωτιάς για τον εξαγνισμό της φύσης.
Την Κυριακή 13 Μαρτίου στις 16:00 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη μεγάλη αποκριάτικη παρέλαση στην πόλη του Λαγκαδά, σε συνεργασία του Συλλόγου Επαγγελματιών Λαγκαδά και της ΔΗΚΕΛ.
Την ίδια ημέρα στις 12:00, ο Σοχός μας προσκαλεί στην «ΠΑΡΩΔΙΑ ΓΑΜΟΥ». Το απόγευμα ακολουθεί αποκριάτικο γλέντι με την ορχήστρα “Κρουστόφωνο” και η ημέρα τελειώνει με τη «ΣΟΧΙΝΗ ΑΡΑΠΚΑ».
Καρναβαλικές εκδηλώσεις και στην Όσσα με τη «ΒΙΣΟΚΝΗ ΑΠΟΚΡΙΑ». Το πρωί της Κυριακής θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις με παραδοσιακά εδέσματα και μουσική από το Σύλλογο Οσσαίων “Η Αγία Κυράννα” και το Τοπικό Συμβούλιο Όσσας, ενώ στις 17:30 θα αναβιώσει το παραδοσιακό έθιμο «ΠΡΟΣΤΑΒΑΝΙ».
Παραδοσιακό άναμμα φωτιάς και αποκριάτικες εκδηλώσεις και στον Άγιο Βασίλειο την Κυριακή στις 19:00, στο πάρκο της λίμνης.
Την παιδική παράσταση «Το αποκριάτικο πανηγύρι του Καραγκιόζη» παρουσιάζει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ξυλόπολης την Κυριακή στις 17:30, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Ξυλόπολης.
Την Καθαρά Δευτέρα αποκριάτικες εκδηλώσεις και προσφορά παραδοσιακών εδεσμάτων, θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες του Δήμου μας.
Στην Άσσηρο οι εκδηλώσεις ξεκινούν από τις 12:00 με την αναβίωση του παραδοσιακού γάμου, το παραδοσιακό γαϊτανάκι, καρναβαλιστές και γλέντι με ζωντανή μουσική. 
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ζαγκλιβερίου το πρωί της 14ης Μαρτίου, χορεύει το γαϊτανάκι και παίζει με τους μικρούς μας φίλους, στην πλατεία του Ζαγκλιβερίου.
Στο Σοχό το μεσημέρι της Κ. Δευτέρας στις 14:00 αναβιώνει το έθιμο «ΠΡΟΣΤΑΒΑΝΙ», ακολουθεί καρναβαλική παρέλαση, ενώ στις 16:00 η παρουσίαση μικρών και μεγάλων ΚΟΥΔΟΥΝΟΦΟΡΩΝ του Σοχού. 
lagadas.gr