Τρίτη, 8 Μαρτίου 2016

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Οι Έλληνες αγρότες πρέπει να επιστρέψουν επιδοτήσεις 425 εκατ. ευρώΤην επιστροφή των παρανόμων επιδοτήσεων του πακέτου Χατζηγάκη σε αγρότες επικύρωσε σήμερα το ευρωπαϊκό Δικαστήριο καλώντας το Ελληνικό Δημόσιο να ανακτήσει ...
425 εκατ. ευρώ.
Αφορούν κρατικές ενισχύσεις που χορηγήθηκαν το διάστημα 2008-2009, όπως αναφέρει το iefimerida.gr και κρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως ασύμβατες από την κοινοτική νομοθεσία, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να καλείται να ανακτήσει αποζημιώσεις το ποσό των αυτό από 725.000 αγρότες.
Σημειώνεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο η κυβέρνηση πέρασε τροπολογία σύμφωνα προβλεπόταν η ανάκτηση αντισταθμιστικών εισφορών από τον ΕΛΓΑ στους αγρότες ύψους 320 εκατ. ευρώ, που κρίθηκαν από την ΕΕ και το Γενικό Δικαστήριο της Ε.Ε. ως παράνομες κρατικές ενισχύσεις.
Παρόλα αυτά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Αποστόλου είχε καθησυχάσει από βήματος της Βουλής τον αγροτικό κόσμο της χώρας ότι να μην ανησυχούν. Μάλιστα είχε πει χαρακτηριστικά ότι «όσο είμαι εγώ υπουργός και όσο υπάρχει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπάρξουν ανακτήσεις.»
«Είμαστε στο απόσπασμα. Ανακτήσεις δεν θα υπάρξουν αλλά πρέπει να αναλογιστούμε όλοι που θα βρεθεί η χώρα αν δεν κάνουμε κάτι στο θέμα αυτό» είχε αιτιολογήσει ο κ. Αποστόλου, καλώντας, κυρίως όλους όσοι κυβέρνησαν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην επιδεικνύουν συμπεριφορά αντίδρασης.