Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2016

Κομισιόν προς Ελλάδα: Αλλάξτε τη φορολογία σε γάλα και κρέας

Να τροποποιήσει τη φορολογική νομοθεσία της για το γάλα, τα προϊόντα με βάση το γάλα, αλλά και το κρέας από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ ζητά από την Ελλάδα η ...
Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σήμερα η Ελλάδα επιβάλλει φόρο επί της αγοράς του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, χωρίς, ωστόσο, ο φόρος αυτός να εφαρμόζεται κατά τον ίδιο τρόπο στα εγχώρια προϊόντα και στα προϊόντα άλλων κρατών μελών. Ορισμένα εθνικά προϊόντα απαλλάσσονται από τη φορολογία και άλλα φορολογούνται σε χαμηλότερα επίπεδα.
Φόρος επιβάλλεται επίσης επί των αγορών τόσο στο εγχώριο όσο και στο εισαγόμενο κρέας. Ωστόσο, ο φόρος αυτός χρησιμοποιείται για να χρηματοδοτήσει τον ΕΛ.Ο.ΓΑ.Κ., έναν δημόσιο φορέα, ο οποίος παρέχει επιχορηγήσεις σε Έλληνες αγρότες και, συνεπώς, ωφελεί μόνο τα εγχώρια προϊόντα.
Όπως αναφέρει το iefimerida.gr, οι διατάξεις αυτές παραβιάζουν, κατά την Επιτροπή, τους κανόνες της ΕΕ που απαγορεύουν τα μέτρα που έχουν ισοδύναμο αποτέλεσμα με τους δασμούς και δημιουργούν εσωτερική φορολόγηση που εισάγει διακρίσεις. Το αίτημα διατυπώνεται υπό μορφή αιτιολογημένης γνώμης. Αν δεν υπάρξει ικανοποιητική ανταπόκριση εντός δύο μηνών, η Επιτροπή μπορεί να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της ΕΕ.