Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου 2016

Χωματερή νεκρών ζώων στον Λαγκαδά

Σε χωματερή νεκρών ζώων τείνει να μετατραπεί μονάδα διαχείρισης ζωικών αποβλήτων που λειτουργεί στον Κολχικό του δήμου Λαγκαδά. Όπως καταγγέλλουν κάτοικοι και ...
εκπρόσωποι περιβαλλοντικών συλλόγων της περιοχής, σχεδόν σε καθημερινή βάση αναδίδονται
δυσάρεστες οσμές, ιδίως τις νυχτερινές ώρες, ενώ δεν ελέγχονται οι εκπομπές των ρύπων στην ατμόσφαιρα.
Της Φανής Σοβιτσλή
Οι ίδιοι κάνουν λόγο για πλημμελή διαχείριση των αποβλήτων που καίγονται στη μονάδα, ζητώντας την άμεση παρέμβαση των αρμοδίων υπηρεσιών (κτηνιατρικών και περιβαλλοντικών) της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Το θέμα πρόκειται να τεθεί προς συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου έπειτα από αίτημα της παράταξης «Οικολογία - Αλληλεγγύη», τα μέλη της οποίας ήδη έχουν καταθέσει στο προεδρείο του συμβουλίου κείμενο διαμαρτυρίας με υπογραφές περίπου 70 πολιτών. Κάτοικοι, που διαμένουν ακόμη και σε απόσταση 250 μέτρων από την επίμαχη μονάδα, η οποία βρίσκεται στο 2ο χιλιόμετρο Λαγκαδά-Κολχικού, επισημαίνουν μεταξύ άλλων στο κείμενο διαμαρτυρίας ότι εδώ και χρόνια ζουν με τις δυσάρεστες οσμές και την εκπομπή ρύπων. Το κείμενο διαμαρτυρίας υπογράφουν και τα μέλη του Συλλόγου Μελισσοκόμων Λαγκαδά, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία τους για το είδος των ρύπων που εκλύονται και επικάθονται στη χλωρίδα, με κίνδυνο ρύπανσης των μελισσών αλλά και των προϊόντων τους. Υπενθυμίζουν ότι στην περιοχή είναι έντονη η δραστηριοποίηση της μελισσοκομίας, ενώ σε πολύ κοντινή απόσταση (200 μ.) από την εγκατάσταση υπάρχουν καλλιέργειες κηπευτικών.
Προβληματική διαχείρηση
Κληθείς να απαντήσει στις καταγγελίες των πολιτών και φορέων του Λαγκαδά, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Γιάννης Ταχματζίδης τόνισε ότι είναι μία παλιά μονάδα, που βάσει των μελετών τηρεί τους περιβαλλοντικούς όρους, ενώ σημείωσε ότι πρόσφατα οι όροι εγκρίθηκαν από τη Μητροπολιτική Επιτροπή. «Οι διαμαρτυρίες των πολιτών πιθανόν να έχουν βάση, ωστόσο δεν έχω ενημερωθεί σχετικά ούτε πήρα στα χέρια μου το κείμενο διαμαρτυρίας», επισήμανε ο αντιπεριφερειάρχης και πρόσθεσε ότι παρ' όλα αυτά οι υπηρεσίες της Περιφέρειας θα διενεργήσουν τους αναγκαίους ελέγχους στη συγκεκριμένη μονάδα.
Προβληματική χαρακτηρίζει τη διαχείριση ζωικών αποβλήτων από την εν λόγω μονάδα η αυτοδιοικητική κίνηση «Οικολογία-Αλληλεγγύη» και ζητά επειγόντως αποτελεσματικούς ελέγχους από τις υπηρεσίες της ΠΚΜ. Όπως δήλωσε στη «Μ» ο επικεφαλής της κίνησης στο περιφερειακό συμβούλιο Μιχάλης Τρεμόπουλος, «φαίνεται πως η δικλείδα ασφαλείας που ζήτησε η διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας στην τροποποίησή της με αριθ. πρωτ. 2659/03/04/2015 και αφορούσε την εξασφάλιση της σωστής λειτουργίας της μονάδας, προκειμένου να εξασφαλίζεται η μη ρύπανση του περιβάλλοντος, δεν αποδίδει».
Πρόσθεσε ακόμη ότι ο έλεγχος για τη σωστή λειτουργία του συστήματος απόσμησης πρέπει να γίνεται τεκμηριωμένα και με τρόπο που θα ελέγχονται η ποιότητα αλλά και η ποσότητα των ρύπων.
«Οι πολλές διαμαρτυρίες που υπάρχουν εδώ και χρόνια για τη μονάδα διαχείρισης των ζωικών αποβλήτων στο Λαγκαδά πρέπει να ληφθούν άμεσα υπόψη από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και να αποφασιστούν ανάλογα μέτρα. Πρέπει να θεσμοθετηθούν όρια στους αέριους ρύπους μονάδων θερμικής αδρανοποίησης και να γίνονται τακτικοί έλεγχοι», υπογραμμίζει ο κ. Τρεμόπουλος. Σημειώνει ακόμη πως πρέπει να επανελεγχθεί το κτίριο και να επανεξεταστεί η καταλληλότητα της επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων τα οποία διοχετεύονται στο βιολογικό του σφαγείου.
makthes.gr