Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Κίνδυνος για αναδρομική αύξηση φόρων στα ενοίκια

Μια «γκάφα», που άφησε ορθάνοιχτο παράθυρο να ισχύσουν αναδρομικά από τα εισοδήματα του 2015 οι αυξήσεις των συντελεστών φορολόγησης των ενοικίων τις  ...
οποίες προβλέπει το Μνημόνιο ΙΙΙ, είναι η μία από τις βασικές αιτίες για τις οποίες καθυστερεί η έναρξη της περιόδου ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος,
σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου.
Επίσης, οι δανειστές έχουν διατυπώσει ενστάσεις στις προτεινόμενες ρυθμίσεις για την επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης των φόρων και για την απαλλαγή των περιστασιακά απασχολουμένων από την υπέρμετρη φορολόγηση βάσει τεκμηρίων διαβίωσης.
Πρόβλεψη - φωτιά
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έκανε το τραγικό λάθος να συμπεριλάβει στο φετινό Προϋπολογισμό πρόβλεψη για είσπραξη πρόσθετων φορολογικών εσόδων ύψους 142,2 εκατ. ευρώ από την αύξηση της φορολογίας των ενοικίων και των λοιπών εισοδημάτων από ακίνητα. Αυτή η «γκάφα» είναι και η αιτία για την οποία η τρόικα ζητά να ισχύσει για τα ενοίκια και τα λοιπά εισοδήματα από ακίνητα που εισπράχθηκαν εντός του 2015 η δέσμευση που έχει αναληφθεί από το υπουργείο Οικονομικών για την αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των μισθωμάτων από το 11% στο 15% για τα πρώτα 12.000 ευρώ και από το 33% στο 35% για τα υψηλότερα ποσά.
Aπό την πλευρά της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών έχει προταθεί η αύξηση των εσόδων από τη φορολογία των ενοικίων να προκύψει κυρίως από την επιβολή νέου συντελεστή αυξημένου από το 33% στο 40% - 45% σε όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια πάνω από 40.000 ευρώ.
Δόσεις και τεκμήρια
Την ίδια ώρα οι νομοθετικές ρυθμίσεις που έχει ήδη καταρτίσει το υπουργείο Οικονομικών για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των φόρων που θα προκύψουν από την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και για την απαλλαγή των περιστασιακά απασχολούμενων από την υπερφορολόγηση βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης έχουν σκοντάψει στις εντάσεις και τις αντιρρήσεις των εκπροσώπων των δανειστών.
Συγκεκριμένα:
Eνώ με βάση την ισχύουσα νομοθεσία οι φόροι που προκύπτουν από τη φετινή εκκαθάριση πρέπει  να εξοφληθούν σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από το μήνα που έπεται της εκκαθάρισης των φόρων, το υπουργείο Οικονομικών έχει σχεδιάσει νέες διατάξεις για αποπληρωμή σε μηνιαίες δόσεις μέχρι και το τέλος του τρέχοντος έτους. Βάσει του σχεδίου οι μηνιαίες δόσεις μπορούν να ανέλθουν στις 8, εφόσον η εκκαθάριση των φόρων γίνει εντός του μηνός Απριλίου ή στις 9, εάν η εκκαθάριση γίνει εντός Μαρτίου.
Όμως οι ελεγκτές των δανειστών έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για το κατά πόσο δεν διαταράσσεται η εισπραξιμότητα των φόρων, με δεδομένο ότι η πληρωμή θα γίνεται κάθε μήνα. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές θεωρούν καίριας σημασίας να τηρηθεί ο προγραμματισμός των επιστροφών φόρου, έτσι ώστε να μην επαναληφθεί το πρόβλημα της διόγκωσης των οφειλών του Δημοσίου προς τους φορολογούμενους.
Η άλλη διάταξη που έχει κοινοποιηθεί στους ελεγκτές των δανειστών αφορά στην προστασία των φορολογουμένων με πολύ χαμηλά εισοδήματα, κυρίως των περιστασιακά απασχολούμενων, από την υπερφορολόγηση με βάση τα τεκμήρια. Σύμφωνα με τη διάταξη αυτή, όσοι φορολογούμενοι απέκτησαν το 2015 εισοδήματα έως 6.000 ευρώ τα οποία δεν προέρχονται από μισθούς ή συντάξεις ή από ακίνητα ή από τόκους θα φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών που προβλέπει έμμεσο αφορολόγητο όριο 9.545 ευρώ και όχι με την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών, εφόσον το συνολικό τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 9.500 ευρώ και εφόσον δεν έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος και δεν τηρούν βιβλία ούτε εκδίδουν φορολογικά στοιχεία.
Με βάση τη διάταξη αυτή, χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι απέκτησαν πέρυσι πολύ μικρά εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση (άνεργοι, φοιτητές, νοικοκυρές κ.λπ), ακόμη κι αν υποχρεωθούν να εμφανίσουν τεκμαρτά εισοδήματα υψηλότερα των δηλωθέντων δεν θα κληθούν να πληρώσουν φόρο 26% από το πρώτο ευρώ του ετήσιου δηλωθέντος ή τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος τους ούτε προκαταβολή φόρου 75% επί του κυρίου φόρου εισοδήματος, όπως προβλέπει κανονικά γι΄ αυτούς ο ισχύων αυτή τη στιγμή Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος.
Η ευνοϊκή αυτή διάταξη ίσχυσε πέρυσι, και το υπουργείο Οικονομικών θέλει απλώς να παρατείνει την ισχύ της και για τις φετινές δηλώσεις.
Ωστόσο, οι ελεγκτές των δανειστών φαίνεται ότι περνούν από «κόσκινο» κι αυτή τη διάταξη και υπάρχει πιθανότητα να μην την εγκρίνουν.
Eλεύθερος Τύπος