Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Περικοπές ακόμα και 35% στο εφάπαξ

Έγγραφο του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με το οποίο ζητείται η εκπόνηση αναλογιστικών μελετών από τα Ταμεία Πρόνοιας Δημοσίου, ΔΕΚΟ και Ιδιωτικού  ...
τομέα ανοίγει τον δρόμο για νέες περικοπές στα εφάπαξ έως και 35% ενώ περιλαμβάνει με 3 σενάρια υπολογισμού των παροχών.
Το έγγραφο έχει ημερομηνία 17 Φεβρουαρίου και το φέρνει στο φως ο Ελεύθερος Τύπος. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, σε αυτό ι υπουργός Εργασίας επικαλείται το άρθρο 71, παρ. 3 του ν. 2084/92, που αναφέρει ότι «αναλογιστικές μελέτες καταρτίζονται σε κάθε περίπτωση που καθίσταται αναγκαία η μεταβολή των όρων χρηματοδότησης και παροχών των φορέων κοινωνικής ασφάλισης».
Παράλληλα ζητά από τα Ταμεία να μετρήσουν τι χρωστούν από καθυστερούμενα εφάπαξ και να υπολογίσουν το νέο ύψος της παροχής για όσους αποχώρησαν από τον Σεπτέμβριο του 2013 και μετά στη βάση 3 σεναρίων τα οποία υποδεικνύονται και είναι τα εξής:
Πρώτο σενάριο: Οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν ένα ποσό για τα έτη ασφάλισής τους ως το 2013 με τις μειώσεις που ήδη έχουν εφαρμοστεί και στο Δημόσιο για παράδειγμα φτάνουν ως και το 38%. Για τα υπόλοιπα έτη θα λαμβάνουν ένα ποσό αντιστοιχεί στην έντοκη επιστροφή των εισφορών τους.
Δεύτερο σενάριο: Όλο το ποσό του εφάπαξ θα υπολογίζεται με βάση τη συσσώρευση εισφορών και μόνο με τις αποδόσεις της Τράπεζας της Ελλάδος.
Τρίτο σενάριο: Πρόκειται για την πιο σκληρή εκδοχή που προβλέπει για το τμήμα του εφάπαξ ως το 2013 υπολογισμό βάσει νέου ποσοστού αναπλήρωσης για όλους τους ασφαλισμένους για όλα τα έτη και το υπόλοιπο ποσό από το 2014 και μετά με βάση τη συσσώρευση των εισφορών με τις αποδόσεις της ΤτΕ.