Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Στο ΣτΕ Ο ΙΣΑ για το πλαφόν στη συνταγογράφηση

Αίτηση ακύρωσης κατά της υπουργικής απόφασης που αφορά στο πλαφόν στη συνταγογράφηση στον ΕΟΠΥΥ κατέθεσε σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο Ιατρικός ... Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ).  
Παράλληλα, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, συνεχίζεται η κατάθεση ατομικών αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων για κάθε μέλος του ΙΣΑ που παρακωλύεται στην άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος λόγω του «απαράδεκτου», όπως χαρακτηρίζεται, μέτρου.
«Δεν θα επιτρέψουμε να μείνουν οι ασθενείς χωρίς την ενδεδειγμένη θεραπεία.Ο ΙΣΑ ξεκαθαρίζει ότι είναι στο πλευρό κάθε γιατρού προκειμένου να διασφαλιστεί το δικαίωμα στην απρόσκοπτη συνταγογράφηση με βάση κριτήρια επιστημονικά και όχι λογιστικά» τονίζει ο σύλλογος.
Ο ΙΣΑ υπενθυμίζει ότι από την πρώτη στιγμή δήλωσε τις ενστάσεις του για το πλαφόν το οποίο, όπως υποστηρίζει, βασίστηκε αμιγώς σε λογιστικά κριτήρια και όχι σε επιστημονικά, αναμένοντας ότι θα ανακληθεί άμεσα το εν λόγω μέτρο.
«Με μεγάλη αγανάκτηση ενημερωθήκαμε ότι όχι μόνο δεν ανακλήθηκε το μετρό αλλά αντιθέτως σε μεγάλο αριθμό συναδέλφων μας έχει αφαιρεθεί το δικαίωμα της συνταγογράφησης εξαιτίας της υπέρβασης του πλαφόν» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Ο σύλλογος καλεί τα μέλη του να αποστέλλουν email στο plafoniatroi@eopyy.gov.gr για τις ενστάσεις τους σχετικά με το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο στη μηνιαία δαπάνη συνταγογράφησης για δύο λόγους:
- για να δηλώσουν τα αιτήματα τροποποίησης του πλαφόν τους σύμφωνα με τις ανάγκες των ασφαλισμένων και
- διότι η ενέργεια αυτή, σύμφωνα με τον σύλλογο, έχει νομική αξία. Όπως τονίζει ο ΙΣΑ, σε περίπτωση που, εξαιτίας αυτού του μέτρου, κάποιος γιατρός αντιμετωπίσει ποινικές, αστικές ή πειθαρχικές ευθύνες, για σωματική βλάβη ή βλάβη στην υγεία του ασθενή του, λόγω έλλειψης δυνατότητας συνταγογράφησης των απαραίτητων φαρμάκων , με την αποστολή του ως ανωτέρω υποδεικνυόμενου email, θα υπάρχει η απόδειξη ότι ο γιατρός είχε ήδη επισημάνει στον ΕΟΠΥΥ τις ενστάσεις του για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.



Πηγή voria.gr