Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Δεν ξεκαθάρισε το θέμα με τη συλλογή των αποδείξεων – Αναμένεται η έκδοση εγκυκλίου

Ανέτοιμο εμφανίζεται για μια ακόμη φορά το υπουργείο Οικονομικών όσον αφορά την εφαρμογή νέου «μοντέλου» για τις αποδείξεις που πρέπει να συλλέγουν οι φορολογούμενοι ...
από φέτος, διατηρώντας με τον τρόπο αυτό κατ’ ουσία ανέπαφο το ισχύον καθεστώς.
Ενα καθεστώς που ελάχιστα έχει συμβάλλει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής, όπως παραδέχονται άλλωστε και τα ίδια τα στελέχη του υπουργείου, τα οποία όμως για μια ακόμη φορά και παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες για ένα νέο σύστημα συλλογής αποδείξεων που θα στοχεύει τους επαγγελματίες που ρέπουν προς τη φοροδιαφυγή έμειναν μακριά από το στόχο.
Αν και η έκδοση της σχετικής ερμηνευτικής εγκυκλίου μετατίθεται από μέρα σε μέρα και από εβδομάδα σε εβδομάδα, με πιθανότερη την επόμενη, το σχέδιο που κερδίζει έδαφος προβλέπει ότι οι φορολογούμενοι, δηλαδή μισθωτοί και συνταξιούχοι, θα εξακολουθήσουν να ζουν στο «χαρτοβασίλειο» των αποδείξεων καθώς θα υποχρεούνται να τις συγκεντρώνουν όλες, με μόνη διαφορά ότι αυτές από τα σούπερ μάρκετ και τα βενζινάδικα θα μετράνε στο 50%!
Οι εντυπωσιακές προτάσεις για συλλογή αποδείξεων αποκλειστικά και μόνο από συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, με τη χορήγηση μάλιστα ειδικών φορο-bonus και εκπτώσεων, ακόμη και μείωση ή επιστροφή του ΦΠΑ σε συγκεκριμένες συναλλαγές, μπαίνουν στο «χρονοντούλαπο» της ιστορίας και σε κάθε περίπτωση μέχρι να σταθεροποιηθεί η πορεία των εσόδων, καθώς οι εν λόγω ιδέες θα «κοστίσουν» στο Δημόσιο σημαντικά ποσά.
Για το λόγο άλλωστε αυτό και οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα ότι δεν επιτρέπονται οικονομικά «ανοίγματα», προχώρησαν σε ένα μικρό lifting του ισχύοντος συστήματος, αφήνοντας τις καινοτόμες ιδέες τους για το 2015 κ.ο.κ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι υποχρέωση συγκέντρωσης αποδείξεων λιανικής για φέτος έχουν μόνο μισθωτοί και συνταξιούχοι, οι οποίοι θα πρέπει να συλλέγουν παραστατικά αξίας ίσης με το 10% του ακαθάριστου εισοδήματός τους, έναντι 25% που ίσχυε πέρυσι, με μέγιστο ποσό τα 10.500 ευρώ.
Σε περίπτωση που δεν προσκομίζεται το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων, ο φόρος προσαυξάνεται κατά τη θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων, με ανώτατο όριο τις 10.500 ευρώ και του προσκομισθέντος ποσού αποδείξεων, η οποία πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 22%.
Οσοι φορολογούμενοι συγκεντρώνουν ανώτερο ποσό των 10.500 ευρώ σε αποδείξεις, τότε θα κερδίσουν έκπτωση στο φόρο που θα πληρώσουν έως και 2.100 ευρώ, ενώ παράλληλα θα γλιτώσουν πρόστιμο 22% επί της αξίας των αποδείξεων που δεν συγκέντρωσαν.
Πηγή : naftemporiki.gr