Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Χωρίς συμφωνία η συνάντηση φαρμακοποιών με το ΥΠΑΑΝ

Κανένα σημείο επαφής δεν βρέθηκε  στη συνάντηση που είχαν την Πέμπτη οι φαρμακοποιοί με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης,  όσον αφορά  στην ...
απελευθέρωση των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) και την πώληση αυτών σε σούπερ μάρκετ.
Πήγες του υπουργείου αναφέρουν ότι το επόμενο βήμα είναι η σύνταξη του νομοσχεδίου, το οποίο θα παρουσιαστεί, σύμφωνα με τις  στις αρχές Φεβρουαρίου και όχι στα τέλη Ιανουαρίου όπως είχε αρχικά εκτιμηθεί.
Από την πλευρά των φαρμακοποιών μετά τη συνάντηση, έγινε γνωστό  ότι το υπουργείο αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να προχωρήσει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ωστόσο κύκλοι του υπουργείο διαψεύδουν ότι υπάρχει τέτοια πρόθεση.
Στο μεταξύ επισημάνθηκε στη συνάντηση από την πλευρά του υπουργείου ότι οι λεπτομέρειες αυτής της απελευθέρωσης θα συζητηθούν και θα οριστούν από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ.
Πάντως, κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης σχολίαζαν μετά τη συνάντηση ότι η πολιτική ηγεσία του βρίσκεται σε διάλογο με τους φαρμακοποιούς και τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες που επηρεάζονται από τις προτάσεις του ΟΟΣΑ και ότι δεν υπάρχει δογματική προσέγγιση αλλά βασική έγνοια είναι η προστασία του καταναλωτή, τόσο στο φάρμακο όσο και στις άλλες αγορές.
Μάλιστα υπογράμμιζαν ότι επιδίωξη είναι η μείωση των τιμών και ότι ο διάλογος με τις διάφορες κοινωνικές ομάδες είναι χρήσιμος γιατί αποσαφηνίζει τεχνικές πτυχές και επιτρέπει στην κυβέρνηση να κάνει πιο δίκαιες και αποτελεσματικές ρυθμίσεις ενώ σημείωναν τέλος πως «χωρίς αντιμετώπιση των στρεβλώσεων οι τιμές δεν είναι δυνατόν να πέσουν στο βαθμό που πρέπει».
Διυπουργική την Παρασκευή
Το ζήτημα της απελευθέρωσης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων θα τεθεί μεταξύ άλλων στη διϋπουργική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί τη Παρασκευή, και στην οποία θα προεδρεύσει ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστής Χατζηδάκης.
Στη σύσκεψη θα μετάσχουν οι υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκος Μητσοτάκης, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, Υγείας 'Αδωνις Γεωργιάδης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης, Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Γιάννης Ιωαννίδης και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Κων/νος Ζήκος.
Ένα από τα βασικά αντικείμενα της διυπουργικής θα είναι η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνάντηση αυτή θα συζητηθούν και οι παρεμβάσεις στην αγορά που προωθεί το υπουργείο στο πλαίσιο των προτάσεων του ΟΟΣΑ, στις οποίες μεταξύ άλλων προβλέπεται  η κατάργηση της υποχρεωτικής διάρκειας ζωής στο φρέσκο γάλα, η κατάργηση της ενιαίας τιμής του βιβλίου, αλλά και αλλαγές στο καθεστώς πώλησης, παραγωγής και διακίνησης του ψωμιού.
 Πηγή: ΑΜΠΕ